Red Star Line Museum


Het verhaal van miljoenen mensen en één droom

Om 10 uur op zaterdag 28 september 2013 zwaaiden de deuren van het Red Star Line Museum open voor het publiek. Het Red Star Line Museum brengt de vergeten geschiedenis van de Red Star Line Museum en haar passagiers weer tot leven, in de historische loodsen waar de legendarische scheepvaartmaatschappij haar derdeklasse passagiers controleerde. Het Red Star Line Museum vertelt dit verhaal vanuit het standpunt van zij die het hebben meegemaakt, de meer dan twee miljoen passagiers van de Red Star Line: landverhuizers maar ook eersteklasse passagiers en andere reizigers. Het is een universeel menselijk verhaal over de zoektocht naar geluk. Het museum kijkt daarom verder dan de geschiedenis en brengt ook verhalen van hedendaagse migratie. Het museum roept de hulp in van zijn bezoekers om zijn verhalencollecties verder uit te breiden.

De eerste 100 inschrijvingen voor de After Work Abroad Party krijgen een gratis toegangsticket voor het Red Star Line Museum in Antwerpen op donderdagnamiddag 3 juli.

Er zijn drie tijdsblokken gereserveerd:

  • 14u30
  • 15u00
  • 15u30


Geïnteresseerd? Schrijf u dan snel in voor de After Work Abroad Party en geef u tijdsblok van voorkeuze aan.

Het Red Star Line Museum brengt een vergeten geschiedenis tot leven
Met hun hele hebben en houden in enkele koffers nemen tientallen miljoenen Europeanen vanaf het begin van de 19de eeuw de boot naar Noord- en Zuid-Amerika. De nieuwe wereld is het beloofde land voor wie zoekt naar geluk en een beter bestaan. De reis naar de Verenigde Staten en Canada begint voor heel veel mensen in een havenloods aan de Rijnkaai in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 brengen de oceaanstomers van de Red Star Line Museum meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de overkant en terug.

Het Red Star Line Museum brengt deze geschiedenis vanuit een hedendaags perspectief opnieuw onder de aandacht van een breed (inter)nationaal publiek. Het museum speelt hiermee in op de groeiende interesse aan beide kanten van de oceaan voor het thema en om voorouders en verloren familie terug te vinden.

Het Red Star Line Museum: op de plek waar geschiedenis werd geschreven
Het Red Star Line Museum is, als één van de weinige Europese migratiemusea, gehuisvest in de originele vertrekloodsen van de rederij. De drie loodsen van de Red Star Linezijn door de Vlaamse overheid beschermd als monument.

Ze zijn het absolute topstuk in de collectie van het Red Star Line Museum omwille van hun immateriële waarde. Ze zijn getuigen van een lang vergeten of genegeerde geschiedenis. Ze herinneren ons aan de vele mensenlevens die binnen hun muren een nieuwe wending kregen.

In deze gebouwen ondergingen derdeklasse passagiers allerlei medische en administratieve controles, hier werd over hun lot beslist. De oude gebouwen van de scheepvaartmaatschappij ademen nog steeds geschiedenis. De hoop, de teleurstelling, de slapeloze nachten, alle emoties en verhalen van de landverhuizers zijn hier voelbaar, tastbaar en zichtbaar.

Het Red Star Line Museum vertelt een universeel menselijk verhaal
In wezen is het verhaal van de Red Star Line heel eenvoudig: het gaat over mensen die elders op zoek gaan naar geluk. In het museum wordt dit verhaal verteld in verschillende lagen. Het is allereerst een Antwerps verhaal, over de stad en haar haven, over de gebouwen van de Red Star Line rederij in Antwerpen als laatste halte op een reis naar geluk en een beter bestaan.

Het is een Belgisch verhaal over mensen die door armoede, maar ook door een zucht naar avontuur inscheepten op de Red Star Line . Eenvoudige mensen, vooral uit Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen, die vol verwachting Amerika tegemoet reisden, veelal op zoek naar een nieuw en beter leven.

Het is ook een Europees verhaal. De meeste passagiers van de Red Star Line kwamen immers uit Oost-Europa, uit het Russische en het Oostenrijk-Hongaarse rijk cheap kamagra supplier discount code.

Het Red Star Line Museum vertelt ook een Amerikaans verhaal, over de voorouders van Amerikanen, over hun roots en hoe zij daar terecht zijn gekomen.

Het Red Star Line Museum toont de geschiedenis van de Red Star Line tot slot ook als een voorbeeld van een universeel en tijdloos fenomeen. Migratie en menselijke mobiliteit zijn immers van alle tijden: miljoenen mensen over de hele wereld lieten (en laten) alles wat hen bekend is achter en gaan op zoek naar een nieuwe toekomst elders.

In de tentoonstelling, in tijdelijke presentaties en de publiekswerking situeert het museum daarom het historische en concrete verhaal van de Red Star Line landverhuizers breed in de tijd en in de wereld.

Pagina's